15 Mayıs 2012 Salı

İTÜ ve İnternet

Melabalar,

Bu sefer sizlere İTÜ'de internet erişiminden bahsedeceğim birazcık. Öncelikle bilmenizi isterim üniversite hayatınızı kendinize ait bir bilgisayarınız olmadan geçirmeniz imkansıza yakın. Hocaların tamamına yakını (Özellikle mühendislik fakültelerinde) ödevleri internet üzerinden verir, duyuruları internet üzerinden yapar, sınıftaki arkadaşlarınızla ortak proje çalışmalarınızın dosyaları internet üzerinden akar. Hocalar bilgisayarı olmayanları düşünmez çünkü öyle bir ihtimal yoktur. Bilgisayarı olmayanlar ne yapacak ? Her fakülte binası içinde bir adet bilgisayar laboratuvarı bulunur. Buralardaki bilgisayarları kullanırsınız fakat bunlar pek çok yönden kısıtlıdır. İstediğiniz programlar yer almaz, performanslar düşüktür (özellikle mimarlık fakültesi öğrencilerine tasarım yaparken veya elektrik-elektronik fakültesi öğrencilerine simülasyon kullanırken güçlü bilgisayarlar gerekir). Bu nedenle çok iyi olmasa bile kendi kişisel bilgisayarınızı olması gereklidir. Hocalar duyuruları yaptıktan sonra ben duyurdum diye bir daha duyuru yapmazlar. Her gün düzenli olarak onların sitelerini duyuru var mı diye kontrol etmek öğrencinin işidir.

Bilgisayar alırken tavsiyem laptop almanız olacaktır. Bu kısmı şart olmasa da bazı derslerde dizüstü bilgisayarınızı okula getirmeniz hem konuyu kavramanız hem de kullanım açısından büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

İnternet erişimine gelirsek İTÜ'deki bütün fakültelerde, kafelerde, yemekhanede ücretsiz ve sınırsız yararlanabildiğiniz kablosuz internet yayını bulunmakta. Fakat bahçeler yollar gibi açık alanlarda bu hizmet yok (bir zamanlar tüm kampüse yayın yapmak düşünülmüş fakat vazgeçilmiş). Her fakülte binasında var desem de bazılarındaki sistem uzun zaman önce kısıtlı bütçeyle kurulmuş ve çoğu noktada bağlandığı anda kopan bir çekim kalitesi var. Hızına gelince çok kişi kullandığında düşen bir hızı var tabi ki ve artık hemen hemen her telefon internete bağlandığından her an bir sürü kişi aynı noktadan internete bağlandığından kablosuzdan zorlayıcı işler için uygun hızlar beklemeyin fakat mail, sosyal medya gibi konularda hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.

İTÜ'de kablosuz olarak bağlanabileceğiniz iki ağ vardır: İTÜ misafir, ve eduroam. İTÜ misafir adından anlayacağınız gibi İTÜ mensubu olmayanlarında erişebileceği bir ağ. Çok güvenli değil ve denetim altında değil. Herkese açık ve her isteyen tıklayarak bağlanabilir. Eduroam bağlantısı ise İTÜ mensupları için daha güvenli erişim sağlıyor ve buna bağlanabilmek için öncelikle bilgisayarınızda bir takım ayarlar yapmış olmanız gerek ve her bağlanmanızda sizden İTÜ şifrenizi isteyecek. Daha da önemlisi Eduroam üniversiteler arası bir anlaşma üzerine kurulmuş bir sistem. Bu sayede bu anlaşmaya üye herhangi bir üniversiteye (yurtiçi, yurtdışı) gittiğinizde Eduroam adındaki bağlantıya İTÜ şifrenizle girebilir üniversite ağına bağlanabilirsiniz.
Gerekli ayarlarmaları buradan bulabilirsiniz: http://www.bidb.itu.edu.tr/?d=120

Yukarıda verdiğim linki açabilmeniz için İTÜ şifrenizi girmeniz gerek bunun için de İTÜ Sistem'e girerken kullandığınız kullanıcı adı ve şifrenizi kullanın. Linkte tüm işletim sistemleri için gerekli işlemler adım adım anlatılmakta.

Bunlar haricinde tüm İTÜ yurtlarında her öğrenciye bir internet prizi düşmekte ve bunlara ethernet kablonuzla bağlanıyorsunuz. Herhangi bir ayarı yok artık (eskiden uğraşırdık üzerimize kaydetmek için) ve en güzel yanı da çok yüksek bir hıza sahipsiniz (üniversitenin en güzel yanlarından birisi !). Fakat bu yüce güç büyük sorumluluk getiriyor, priz başına günlük 4 GB'ı geçerseniz o prizdeki internet erişimini bir hafta kesiyorlar. Hurafe değil gerçek.

Daha da ötesinde, kütüphanede yaklaşık 10-15 tane internet erişimi amaçlı bilgisayar bulunuyor. Üzerlerinde inatla "Sadece araştırma amaçlıdır" yazsa da canı sıkılanlar dersi olmayanlar ilk soluğu orada alıyorlar, acil işi olanlar tepelerinde kalksalar da halletsem diye bekliyor. Bu bilgisayarlara herhangi bir kurulum ayar değişikliği yapamıyorsunuz, dediğim gibi sadece internet amaçlı. Dikkat etmeniz gereken nokta kullanıcı adı girerken normal kullanıcı adınızın sonunua @itu.edu.tr eklemeniz. Zaten oradaki duvarda da kocaman yazıyor yine de "Allah allah niye kabul etmiyor şifremi doğru da giriyorum." diyerek kalkanların sayısı çok.

İTÜ Sistem şifreniz canınız, ciğeriniz her şeye erişim şifreniz olduğundan kaybederseniz yapmanız gereken rektörlük binasının yanındaki eski rektörük binasında bulunan İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ( BİDB)'na giderek yeni şifre istemek. Yaklaşık 30 sn de yeni şifrenizi veriyorlar fakat sizden başkasına teslim etmedikleri gibi telefon üzerinden de kabul etmiyorlar.

Captain out !