Melabalar,
Bu sefer bir kez daha ders seçimi hakkında yazacağım fakat bu sefer biraz daha ince konularına gireceğim bunun.
İTÜ'de ders seçimini bilmeyenler için kısaca anlatayım: Herkesin alması gereken dersler bölüm programlarında belirlidir. Belli bir tarihte açılan dersler açıklanır. Hangi hoca, hangi dersi, nerede, hangi gün ve saat kaçta verecek ve bu dersleri hangi bölümler alabilecek şeklinde detaylarla açıklanır bu dersler. Bu detaylara göre kendinize uygun bir ders programı ayarlarsınız. Bundan bir - iki hafta sonra sistem açılır ve herkes sisteme girip almayı planladığı dersleri kapmaya çalışır. Haliyle binlerce kişi aynı dakikada yüklenince girmek zor olur. Sistem kilitlenir, sayfalar açılmaz... Bunu azaltmak için en son gelen uygulama önce 4. sınıflara, sonra sırayla 3, 2 ve 1 sınıflara ders seçimi izni vermek oldu. Nisbeten eskiye göre çok daha iyi oldu. Şimdi gelelim bazı detaylara.
Öncelikle istediğiniz dersleri seçemezseniz bütün programınız mahvolabilir. O karmaşada bir de yeni programla uğraşamazsınız çünkü sistem kilitlendiği için alamadığınız dersin yerine hangi dersleri alabileceğinize bile bakamazsınız. Bu nedenle ilk tavsiyem alternatif programlar hazırlamanız. Alamadığınız derslerin yerine alternatiflerini hazırlamanız...
İyi bir internet bağlantısı olmazsa olmaz. Bu nedenle bir sürü insan kampüsteki bilgisayar laboratuvarlarından ders seçmeyi dener. Çünkü okulun ağının içinden okulun sistemine ulaşmak daha hızlıdır. Fakat bunu herkes istediğinden laboratuvarlarda yüzlerce kişilik sıralar olur. İnsanlar bütün gece sıra beklerler. Tanıdığınız yoksa laboratuvara erken gidip (bir iki gün önceden) adınızı sıraya ekleyin (tabi illa ben laboratuvardan alacağım şansımı yükselteceğim diyorsanız).
Benim şahsi kanaatim o yoğun sıkışıklık anında en yüksek performansı Internet Explorer veriyor. Normal şartlarda ben de hayatta kullanmıyorum Internet Explorer'ı fakat nasılsa her seferinde ne Opera ne Firefox ne de Crome işe yaradı. Tabi tamamen şans da olabilir ama 4-5 kez aynısı olunca şansa inanmıyor insan.
Başka bir nokta da sisteme aynı anda bir noktadan girebiliyorsunuz. Yani 2 bilgisayarınız var ve ikisinden de giriş yapmaya çalışıyorsanız kendi kendinizi engelliyorsunuz. Tabi ana sisteme giriş sayfası bile kilitlendiğinden ona erişmek için iki bilgisayarınızdan da faydalanabilirsiniz.
Bunun haricinde Teknik Forum da çok yoğun olacaktır sistemle beraber. Bunun ana sebebi beklediği dersleri alamayan insanların alternatif ders ve hocalar hakkındaki yorumları merak etmeleri. Teknik Forum'da arama kısmına İTÜ'deki bir dersin veya öğretim görevlisinin adını yazarsanız o kişiyle veya dersle ilgili sayfa açılır. Öğretim görevlileriyle ilgili sayfalarda öğrenciler hocalara AA-FF arası notlar verir. İnanın bana en çok FF alan birinden ders almak istemezsiniz. Bunun haricinde buradaki sayfalarda sözkonusu öğretim görevlisinin önceki dönemlerde verdiği dersler ve kaç kişiye hangi notu vermiş görebilirsiniz. Haliyle herkes tanımadığı hocaları ya arkadaşlarına sorar ya da buradan araştırır. Şimdi önemli bir noktadan daha bahsedeceğim: Teknik Forum'daki notlara ve yorumlara güvenmeyin. Özellikle genel kanının aksine "Bence çok iyi bir hoca kesinlikle alınabilir" tarzı yorumlara inanmayın. En önemli kriteriniz hocanın daha önce verdiğin notlar olsun. Çünkü pek çok kişi bol not veren ve çok zorlamayan hocaları kapmak ister. Haliyle buralarda yığılma olur. Bu yığılmayı azaltmak için Teknik Forum'da onlarca sahte hesap açıp tercih edilmeyen hocaları çok iyi gösterip insanları yanlış yönlendirmeye çalışan uyanık öğrenciler var. Bu yüzden öncelikle dersi daha önce alan bir tanıdığınıza sonra da Teknik Forum'daki notlara bakın.
Bunun haricinde bir dönem dersleri alıp sonra parayla başkasına satan öğrenciler türedi. Bunu engellemek için Danışman Onay Formu sistemi çıktı. Aldığınız dersleri bir forma yazıp danışmanınıza göstermeniz bunları bunları aldım demeniz gerek herhangi şüphe çekici bir durum olmaması için. Fakat yine de uygun olan bir arkadaşınız sizin almanız gereken bir dersi alabiliyorsa o da dersi alıp sonra bırakarak size kontenjan sağlayabilir; fakat sizin gibi bir sürü insan o kontenjanı beklediğinden bıraktığı anda bir başkası da kapabilir yeterince hızlı olmazsanız.
Açılan dersler sayfası yaklaşık yarım saatte bir güncellenir ve açılan kontenjanın ne kadarının dolduğunu gösterir. Örneğin 30/30 şeklinde dolmuş görünen bir dersi almış olan biri sonraki yarım saat içinde bırakırsa 29/30 olur yani bir kişilik boş bir kontenjan bekler. Fakat sistem yarım saatte bir güncellendiği için 30/30 gözükür. Yani bazen tamamen şansa da dolu görünen bir dersi bir deneyeyim diyerek alabilirsiniz, tabi düşük bir ihtimal bu.
Dolan kontenjanlar can sıksa da ders seçimi uzun bir süreçtir. Bütün günü bilgisayar başında geçirmeniz gerekebilir fakat bazen daha iyi bir ders farkedenler ya da almaktan vazgeçenlerin dersi bıraktığı olur. Bu nedenler başta alamayınca üzülmeyin. Bazı havuz derslerinin alınması zorunlu olduğundan kontenjanları bahsettiğim yarım saatlik güncellemeler sırasında 5'er 5'er arttırılır. Bu nedenle takipte olun. Sık sık açılan dersler sayfasını güncelleyin. Fakat bir 30 kontejanlı 3.,4. sınıf dersinin kontenjanı artmayacaktır onun için de
umutlanmayın.
Son olarak arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin. Siz İstanbul'dan sisteme girememiş olabilirsiniz ama şans bu ya sizin Erzincan'daki arkadaşınız daha ilk dakikada girmiş işlerini halletmiştir. Şifrenizi verirseniz sizin adınıza da girme ve alma şansı vardır. Fakat ikinizin de aynı anda sisteme giriş yaparak biririnizi engellemediğinizden emin olun. Son bir güvenlik uyarısı: sonuçta şifreniz bu okul hayatınızın temeli. Eğer gerçekten güvendiğiniz bir arkadaşınız değilse ders seçimi sonrasında şifrenizi değiştirin.
Captain out !