22 Mart 2013 Cuma

Girişimcilik Dersi

Melabalar,

Çoook uzun zamandır buraya yeni yazı eklemedim. Artık zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Hakkında yazmak istediğim o kadar çok şey birikti ki unutmaya başladım artık yazmak istediklerimi. Yazılar hakkında bazı çok güzel geri dönüşler aldım. Bu seferki dersimde 4. sınıf olduğunuzda alabileceğiniz bir dersten bahsedeceğim. Kendisi Entrepreneurship (Girişimcilik).

Öncelikle girişimcilik dersi İngilizce ve bunu alabilmeniz için 4. sınıf olmanız gerek. Yani 110 krediyi doldurmadıysanız alamıyorsunuz. ISL kodlu bir işletme dersi gibi görünse de kendisi ITB kategorisinde sayılıyor. Yani programınızda görülen  bir ITB dersi yerine bu dersi alabilirsiniz. Bütün bölümlere açılan bir ders ayrıca. Dersin konusu çok ilgi çekici çünkü derste temel işletme bilgileri veriliyor. Gençlerin kendi işlerini kurarak kendi kendilerinin patronu olmaları, şirket kurulma süreçleri, şirket nasıl alınır, satılır, ne tip şirketler kurabiliriz vs. üzerine bilgileri hiç bilmeyen gençlerin ellerinden tutup öğretiyorlar.

Dersin en ilgi çekici yanı ise her ders iş dünyasından İTÜ mezunu başarılı iş insanları, holding yöneticileri, CEO'lar konuşmacı olarak geliyorlar. Öncelikle şunu aydınlatmak isterim, bu iş dünyasında başarılı olmuş insanlar İTÜ'den mezun olup şirketlerde mühendis olarak çalışan başarılı kişiler değil. Bunun yerine onlarca milyon dolarlık anlaşmalara imza atan, derse özel şoförü tarafından getirilen, tek bir randevu alabilmek için kırk takla atmanız gereken insanlar. Pegasus havayollarının sahibi olan Esas Holding'in yönetim kurulu üyelerinden tutun, dünyaca ünlü danışmanlık firmalarında rekor sayıda şirket alım satımına imza atmış finans uzmanlarına kadar...

Bu kişiler derse gelip 1.5 saatlik konuşma + soru/cevap sistemiyle tecrübelerini sizlerle paylaşıyorlar. Nasıl bu başarıya ulaştıklarından nelere önem verip nelere vermemeniz gerektiğine, çalışan alırken nelere yönetici alırken nelere dikkat ettiklerinden iş dünyasında yaptıkları hatalara kadar sizlere aktarıyorlar.

Başka bir ilgi çekici yönü ise derste kendi şirketinizi kuruyorsunuz. Dönemlik proje niteliğindeki bu çalışmada bir iş planı bulup bunu somut bir şirket haline getirip dönem sonunda bu konuşmacılardan oluşan jüriye sunuyorsunuz. Hatta ve hatta projeleriniz beğenilirse bu iş adamları size finansman sağlayabiliyor ya da iş teklifi yapabiliyor (daha mezun olmadan bu kişilerin holdinglerinde iş bulmuş kişiler var). Başka bir deyişle pek çok ITB dersinden daha çok şey katacak inanılmaz faydalı bir ders olduğunu düşünüyorum.

Ders hakkında belirtmem gereken başka bir şey de yatarak geçilecek bir ders olmadığı. Dersin hocaları projeniz hakkında raporlar fikirler 2 haftada bir yazılacak bir sayfa düşünce yazısı veya doldurulacak bir tablo istiyorlar. Fakat ders o kadar ilgi çekici ki bunlar yük gibi gelmiyor, heyecan veriyor. Grup dersi olduğundan ben yatarım arkadaşlar yapar mantığı da yok çünkü hoca dönem sonunda oylamayla herkese soruyor kim çalıştı ki m yattı diye. Yatanlar düşük not alıyor ya da kalıyor.

Aselsan'da çalışan bir mühendisle konuşurken "Acaba işletme mi okusaydım ?" demiştim bir gün. O da bana "Bütün mühendisler en az bir kere acaba işletme mi okusaydım diye düşünmüştür." demişti. Bu derste o merak ettiğiniz işletme bigilerinin temelini alabilirsiniz. Size tavsiyem, benim bu bezlerde tarağım olmaz, ben girer bir şirkete paşa paşa çalışırım diyen biri bile olsanız ITB derslerinizden birini bu derse ayırıp kişisel gelişiminize katkıda bulunmanız. Zaten Türkiye'nin de genç girişimcilere çok ihtiyacı var.

Dipnot güncelleme şeysi: İTÜ Sis üzerinden yapılan yeni bir duyuruya göre: ITB Grubunda Yer Alan ISL 478E Entrepreneurship/Girişimcilik dersini alan öğrenciler, KOSGEB’in zorunlu eğitimini almadan, 100.000 TL'lik girişimci desteğinden yararlanabileceklerdir.
Vuhuuuu!

Captain out !