1 Aralık 2011 Perşembe

Erasmus Programı hakkında

Melabalar,

Çoğunuzun daha üniversiteye gelmeden önce duyduğu veya varolduğundan haberi olduğu bir konu da Erasmus (nam-ı diğer yabancı öğrenci değişimi) programı. Erasmus hakkında bilmeniz gereken şeylerden bahsedeceğim öncelikle fakat başlamadan önce bilmenizi isterim ki ben kendim bizzat Erasmus programına katılmadım; fakat çevremde katılan çokça insanla görüştüm. Onlardan aldığım bilgilerle kendiminkileri harmanlayarak yazıyorum burayı.

Öncelikle Erasmus programı, Avrupa'nın bir programı ve Avrupa ülkelerini kapsıyor. Yani Erasmus ile Amerika'ya gidemiyorsunuz. Erasmus ile Almanya'ya gidebilirsiniz, İtalya'ya gidebilirsiniz. İrlanda'ya gidebilirsiniz... Ama tabi şartları var. Öncelikle size kağıt üstündeki Erasmus'tan bahsedeyim sonra da pratiktekinden...

Kağıt üstünde Erasmus, yurtdışındaki elalem derslerinde ne görüyormuş, üniversiteleri nasılmış, bizde öğretilmeyen bir şey var mıymış diye gidip bilgi takası yapmanızı hedefleyen bir program. Erasmus programına katılmak için belirli şartları sağlamanız gerek. Öncelikle belirli bir ortalama (4 üzerinden 2.50 gerekli olan minimum değer) gerekli. Daha sonra gideceğiniz ülkedeki dili biliyor musunuz ? İtalya'ya gidecek öğrencilerin İtalyanca bildiklerini göstermeleri gerek. Bunun için geçerliliği olan bir dil sınavından aldığınız puanı belgelemeniz (KPDS, TOFL, Üniversitelerin Proficiency sınavları...) üstüne bir de mülakat geçmeniz gerekecek. Dil puanınızın ve okul ortalamanızın belirli yüzdeleri alınarak ekleniyor. Yani okul puanınız çok yüksek olmasa bile dil puanınız ile o açığı kapatabiliyorsunuz (%50 not-%38 dil -%12 mülakat). Tabi öncelikle başvuru şartı olan 2.50'nin sağlanması gerekiyor. Pekiii neden notunun yüksek olması gerek ? Çünkü Erasmus seçiminde de her bölümün belirli bir kontenjanı var. Mesela Elektronik Mühendisliği bölümünden 5 kişi gidebilecek, Mimarlık bölümünden 25 kişi gidecek gibi.. Haliyle bir rekabet gerekiyor. Notu ve dil puanı yüksek olan üste çıkıyor. Üniversite tercihi yaparkenki gibi birkaç ülkede birkaç farklı üniversite yazıyorsunuz ( maksimum 3 tercih). Tercih formunuza ilk tercihiniz daha yüksek notlu rakipleriniz tarafından kapıldıysa ikinci tercihinizi zorluyorsunuz. O nedenle rivayet olunur ki Erasmus için 3.00 ve üzeri bir ortalama istediğiniz ülkeye gitmek için büyük şans getirir.


Gideceğiniz ülkeye gidersiniz. Bir veya iki dönem, yani 4.5 veya 9 ay orada kalırsınız bitince geri gelirsiniz. Peki ders olayı nasıl olacak ? Burada aldığınız derslerin orada karşılıkları varsa saydırabilirsiniz. Böylece orada okuduğunuz dersler transkriptinizde verdiğiniz dersler haline gelir. Peki ya aynı ders yoksa ? O zaman yakın konuları işleyen dersleri de saydırabilirsiniz. Orada yurt veya ev ayarlar, vize işlemleriyle uğraşırken okulunuzdaki Erasmus ofisine defalarca gider sonra muradınıza erersiniz.

Buraya kadar kağıt üzerindeki Erasmustu. Şimdi size kolay kolay bulamayacağınız bazı bilgiler ve tavsiyeler.

Öncelikle İngilizceyi artık herkes biliyor o yüzden kalkıp İngilizce konuşulan bir ülkeye gitmek isterseniz rakibiniz çok oluyor. Fakat okullar İtalya, Almanya gibi farklı dilleri olan ülkelerin kontenjanlarını doldurmakta zorlanıyor. Çünkü bu dilleri bilen insanlar yok. Haliyle idare eder derecede İtalyanca bilginiz olsa bile İtalya'ya gitme şansınız yüksek. Arkadaşım tek kelime İtalyanca bilmezken, Erasmus ofisiyle görüşmeleri sonucunda İtalyanca kursuna yazılması şartıyla İtalya'ya gitmeyi başardı. İtalya'ya gittiğinde sadece 1-2 aylık İtalyanca kursu bilgisi vardı ve adını söyleyemiyordu. Peki bunun en büyük dezavantajı nedir ? Bilmediğiniz bir dilde akademik eğitim almaya gidiyorsunuz. Haliyle bütün derslerden kalma ihtimaliniz yüksek. İngilizce verilen dersleri almaya çalışın genellikle, böylelikle Almanca, İtalyanca bilmeseniz bile İngilizce ile birazcık da olsa not alma şansınız var en azından. Peki dersleri veremezsek ne olur ? Ortalamanız düşer.

Üniversitedeki hocalar Erasmusu pek sevmezler. Çünkü Erasmusta öğrencilerin tamamına yakınında asıl amaç gezmektir. Yabancı bir okulu görür yabancı bir ülkeyi tanırsınız. Yabancı bir kültürden bir sürü arkadaşınız olur. Vizyonunuz genişler. Tecrübeleriniz artar. Hangi ülkenin insanı nasıldır tanırsınız. Bunlara karşılık ortalamanızı feda edersiniz, okulunuzu uzatırsınız. Peki istisnalar yok mudur ? Vardır. Oraya gerçekten eğitim amaçlı giden ve ortalamasını yüksek tutan öğrencilere oradaki üniversitelerden "gel burada devam et eğitimine kaydını buraya alalım" teklifleri gelmiştir, gerçektir. Fakat öğrencilerin tamamına yakını orada derslere bile girmez, gitmişken iyice gezer tozar gelir.

Ücret konusu gittiğiniz ülkeye göre çok değişir tabi ama İtalya'ya giden arkadaşım hemen hemen buradakine eşit masrafım olacak demişti gitmeden önce. Geldikten sonra sormadım tabi. Onun haricinde İngiltere'ye giden birinden daha öğrendiğime göre, "Bi daha mı gelcez dünyaya!" şeklinde para saçmadıkça, okuldan gelen burs ile birlikte Türkiye'deki normal harcamanızın çok da üstüne çıkmıyorsunuz. Bunun haricinde Erasmus bursları var çeşit çeşit. Onları takip edin, başvurun, alın, harcayın oh mis. Okul, bazı istisna ülkeler hariç birkaç yüz Euro Erasmus hibesi sağlıyor öğrencilere gittikleri her ay için. Tabi gidince aldığınız derslerin %70'ini geçemezseniz de geri istiyor bu parayı. O yüzden aldığınız derslerin %70'ini verin bence.

Kontenjanlara gelecek olursak. Bir Elektronik Mühendisliği öğrencisinin Erasmusa gitmesi fantezidir. Keyfi gider. Şart değildir. Fakat bir Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mimarlık öğrencisinin gitmesi kesin gereklidir gözüyle bakılır. Mühendislik her yerde aynıdır ama tasarım çok değişebilir diye sanırım. Bu gibi nedenlerle açılan kontenjan sayısı da değişir. Mesela Mimarlık fakültesinde öğrencilerin tamamına yakını Erasmusa gidebilir. Tek sıkıntı herkes aynı ülkeye gitmek isterse olur. Ama bir mühendislikte en fazla birkaç kontenjan vardır onu da gezmeyi seven ortalaması da fena olmayan insanlar doldurur. Çok yüksek ortalaması olanlar düşürmemek için gitmezler genelde.

Başka bir nokta da gideceğiniz ülkedeki insanlar... İtalya'ya gidiyorum diye bir sürü İtalyan arkadaşım olacak sanmayın, çünkü orada sizin beraber takılacağınız Erasmus grubu İsviçreli, Türk, İngiliz, Alman vs. insanların karması olacak ve muhtemelen çok az İtalyan tanıyacaksınız.

Benim kişisel görüşüm Erasmusun çok keyifli bir tecrübe olacağı yönünde. Gençken gidip görmek lazım ama gidemezseniz de çok dert etmeyin. Notlarınızı düşürme tehlikesi olmadan birkaç sene sonra kendi paranızla da gidebilirsiniz gezmeye sonuçta. Ama kesinlikle Erasmus ortamını bulamazsınız. Çünkü orası sizin gibi farklı ülkelerden gelmiş bir sürü gezmeyi, eğlenmeyi seven deli dolu gençlerle dolu olacak. Unutulmaz anılar silsilesidir Erasmus.

Captain out !

Çan sistemi

Melabalar,

Size biraz üniversiteye ilk geldiğinizde çok duyacağınız meşhur notlandırma sistemi "Çan"dan bahsetmek istiyorum.

Çan sistemi öğrencinin hem laneti hem de umudu. Neden mi ? Çünkü çan sisteminde notunuzun kendi başına değeri alınmıyor. Bunun yerine notunuzun sınıfın ortalamasına göre nerede olduğuna bakılıyor. Şöyle ki çok çalıştınız 100 üzerinden 80 aldınız. Seviniyorsunuz çok iyi kesin AA ya da BA getiririm diye. Sonra bir öğreniyorsunuz ki sınıfın geri kalanı 90-100 arası almış ve sınıfın ortalaması 92 (yok artık ! bunlar çok yüksek rakamlar buradaki tüm sayıları ikiye bölerseniz daha gerçekçi sayılar elde edersiniz). Bu durumda hoca çan notu (yani ortalama nota CC veriyor ) ve siz CC veya DC ile dersi ortalama bir başarıyla geçmiş oluyorsunuz.

Bunun iyi yanı ve kötü yanları var. İyi yanı büyük bir umut oluyor. İyi geçmeyen bir sınavda arkadaşlarınızın sınavının daha da az iyi geçmesi sizin yüksek not alma şansınızı arttırıyor. Kötü geçen her sınavdan sonra neyse zaten çan düşük çıkar diye kendinizi avutuyorsunuz. Fakat asıl kötü yanı insan ilişkilerinde ortaya çıkıyor. Çünkü sizin başarılı olmanız kadar arkadaşlarınızı başarısız olması da sizin notunuzun değerini arttırıyor. Haliyle bu da insanların ilişkilerine yansıyor. Sorduğunuz bir soruya bilse de ben de bilmiyorum diyenler, anladığı halde bir konuyu size anlatmayanlar, derste aldığı notları paylaşmayanlar, gelmediğiniz dersleri sorduğunuzda yarım yamalak verilen cevaplar... Liste uzayıp gidiyor. Üniversitede bu çan sistemi yüzünden bir gizli rekabet var. İnsanları ve güven ilişkilerinizi sorguluyorsunuz. Hocanın geçen hafta ne yazdırdığına bakmak istediğinizde tabi buyrun diye notlarını uzatan biri gözünüze melekmiş gibi gelmeye başlıyor. İnsanlar umarım milletinki kötü geçmiştir diye dualar etmeye başlıyor. Nalet bir sistem anlayacağınız.

Tabi direkt çanı hesaplayarak zaman kaybetmeyin. Çan hesaplanırken ortalamalar, standart sapmalar hesaplanıyor, sıfır alanlar çana katılmadığı gibi belirli bir puanın altını çana katmayan hocalar da var. Sonuç olarak çan puanı hesaplandıktan sonra çana istediği notu vermek hocanın elinde. Kalkıp çana AA da verebilir bu durumda bütün sınıf yüksek alır ama bunu hiç bir hoca yapmaz. Çan notu standart olarak CC yani ortadır.

Çan uygulayan hocalar çok büyük bir yoğunlukta da olsa bunun uygulamayanlar da yok değil tabi ki. Kimi hocalar belirli bir notu geçer sayabilirler. Hangi sistemi uygulamak istedikleri bölüm tarafından alınan bir yönetmelik kararında yoksa hocaya kalır. Örneğin İTÜ Bilgisayar Mühendisliğinde bölüm derslerinden 40 altında alırsanız kalırsınız. İsterseniz sınıfın ortalaması 5 çıksın (o zaman herkes bile kalabilir, hocaların çoğu bu konuda rahatsızlık hissetmezler, sınıfın tamamı kalıyorsa sınıfın tamamı çalışmıyordur sorun onlardan kaynaklı olmaz asla).

Peki çanın iyi yanı nedir? Farklı sorularla sınavlara giren gruplar arasında genel anlamda bir eşitlik sağlar. İki farklı hocadan birisi kendi sınıfına çok zor sorular sorar diğeri kolay sorarsa zor sınavda çan düşük çıkacaktır bu nedenle düşük puan alanlar bile iyi notlar alabileceklerdir. Fakat zor sınavda bir de çok çalışkan bir sınıfa düşerseniz bu durum aleyhinize işler. Kısacası çok tekin bir sistem değil. Keskin bir adalet hiç yok, fakat biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu.

Captain out !