8 Kasım 2010 Pazartesi

İTÜ ve İngilizce

 İTÜ'deki hazırlık ve ingilizce sistemi değiştiğinden aşağıdaki bilgiler artık geçerli değildir. Fakat eski durum hakkında bilgi edinmek isteyenler okuyabilirler.
// 
Melabalar,


Çok yoğun bir haftada geçiriyorum aklımda yazacak pek çok şey olmasına rağmen çok vakit bulamadım. direkt başlıyorum aklımda olanları da unutmadan.


Öncelikle İTÜ'deki ingilizce eğitimin olayı hakkında birkaç ipucu. İTÜ'de %30 ingilizce uygulaması var. Şöyle oluyor ki aldığınız her dersin kredi adında bir değeri var genelde bu krediler ders saatleriyle orantılı haftada 4-5 saat olan bir dersini 5 krediyken haftada 3 saat olan bir dersiniz 3 kredi oluyor. En düşük kredili dersler 1 kredi. Konumuza dönecek olursak her bölümünden mezun olabilmeniz için vermeniz gereken bir kredi miktarı var ve bu hemen her bölümde 150 ye yakın bir sayı. İTÜ'ye %30 ingilizce tercih ederek geldiyseniz (her bölümün %100 ingilizce olanları da açıldı 2010 itibariyle. Sanırım tercihler sırasında seçiliyor birisi) bu vermeniz gereken 150 kredinin %30 unu ingilizce vermeniz gerekiyor.


Ders programınıza baktığınızda (seçtiğiniz bölümün Web sayfasında vardır) İngilizce, Türkçe ve belki hem İngilize hem Türkçe olan dersler göreceksiniz. İngilizce olanları ingilizce almak zorundasınız. İngilizce ve Türkçe olanlar anlayacağınız üzere size bırakılmış. Türkçe olanlar ise bir sınırlamaya tabi değil isterseniz onları da ingilizce alabilirsiniz. Yani %30 İngilizce seçip inat edip ben hepsini İngilizce okumak istiyorum diyerek derslerin ingilizcelerini alabilirsiniz. Size tavsiyem ders programınızı incelemeniz. Eğer zorunlu İngilizce dersleriniz vermeniz gereken %30 krediyi dolduruyorsa sorun yok. Ama yetmiyorsa son zamanlarda gittikçe daha fazla kişinin yaptığı gibi ilk iki dönem derslerinin tamamına yakınını İngilizce almanızı tavsiye ederim. Çünkü %30 İngilizce krediyi tamamlamadan mezun olamıyorsunuz ve bütün derslerinizi vermiş olsanız bile Türkçe bir dersi tekrar İngilizce almanız gerekiyor. İlk seneki derslerle İngilizce kredinizi doldurmanız daha rahat olacaktır çünkü ileri dönemlerde ilk defa göreceğiniz önemli konuları bir de İngilizce öğrenmeye çalışmak İngilizcesi iyi olmayanlar için sorun yaratabilir. Fakat teknik terimlerin İngilizcelerini öğrenmek ve sürekli İngilizce konuşulan bir sınıfta bulunmak sizin için faydalı da olabilir. Karar tamamen sizin istekliliğinize kalmış.


İngilizce konusunda birkaç tüyo daha. Bir dersi İngilizce aldığınız halde derse gittiğinizde Türkçe dinleyebilirsiniz. Bazı öğretim görevlileri derse katılımın azalmaması ve ana dilde eğitimin daha verimli olduğunu düşündükleri için İngilizce bile olsa dersi Türkçe anlatmayı tercih ediyor. Bunun yanında kimileri dersi İngilizce anlatıyor ama sınıfın Türkçe konuşmasına izin veriyor. Konuyu İngilizce anlatıp son 15 dk Türkçe olarak özetleyen öğretim görevlilerine de rastlamak mümkün. Lakin ne kadar Türkçeyi destekliyor olsalar da İngilizce bir dersin tüm ödevleri ve sınavları %100 İngilizcedir.


Hazırlık konusunda da bir aydınlatma : Eğer zaten ilk sene hazırlık okuyacağım iyice öğrenirim diyorsanız İTÜ'de öğretilen İngilizcenin sizin İngilizcenizi bir senede yerlerden göklere çıkartacağını sanmayın. İngilizce her zaman duyduğunuz gibi İTÜ'de de aynı prensiple işliyor : Sürekli ve isteyerek tekrar ve pratik yapmadan İngilizce gelişmiyor. Sonuçta İTÜ'deki öğretim görevlileri de ödevlerle alıştırmalarla öğretmeye çalışıyorlar. Tek farkı Proficiency (Yeterlilik) sınavı. Hazırlığa başlamadan önce bir hazırlık atlama sınavı yapılır. Bu sınavdan yeterli puanı alanlar hazırlık okumaz. Hemen peşine bunu geçemeyenler veya buna girmeyenler için seviye belirleme sınavı tarzında kur belirleme sınavı yapılır. Öğrenciler A,B,C ve D olarak 4 gruba ayrılırlar. Hepsi farklı seviyelerden başlar.


A grupları için Sömestr öncesi bir proficiency sınavı yapılır. Belli bir ortalama tutturan B grubu öğrencileri de buna katılabilir. Geçerlerse ikinci dönem hazırlığı geçip bölümlerinde derslerine başlarlar. Geçemezlerse yaz başındaki B,C ve D kurları için olan proficiency sınavına girerler. Onda da başarısız olurlarsa Temmuzun ortalarında "E bunu da geçin bir zahmet !" dercesine yapılan son şans proficiencysine girerler. Geçer not 100 üzerinden 60'tır. Eğer 75'i geçerseniz bölümünüze geçtiğinizde Almanız gereken ING101 dersiyerine daha eğlenceli ola ING103 alırsınız.


İTÜ'de ingilizcenin öyküsü bu. %100 İngilizce bölümler hakkında çok bir bilgim yok nitekim bayağı yeniler fakat bilgi edindikçe onları da ekleyeceğim.


Captain Price out !