21 Aralık 2010 Salı

Irregular olmak

Melaba,

Uzun süre sonra tekrar yazabiliyorum. Çok yoğun bir dönemdeydim ama rahatladım. Bugün İTÜ'de irregular olmaktan bahsedeceğim. Irregular yani düzensiz öğrenci normalde 1 sene yani 2 dönem okunması gereken hazırlığı İngilizce seviyesi yeterli olduğundan yarım senede yani 1 dönemde bitiren kişilere denir. Irregular olabilmek için ya sene başındaki kur belirleme sınavında A kurunu kazanmalı ya da B kurunu kazanıp dönem içi sınavlarda 80 ortalamayı tutturup iki durumda da dönem sonundaki Proficiency sınavını geçmelisiniz. Bu durumda yarım senelik (bir dönem) hazırlığı atlar ve irregular olarak ikinci dönem bölümünüze başlarsınız.

Irregular olmanın iyi ve kötü yanları var tabi ki. Bence iyi yanlarından birisi hazırlık ortamını ve Maçka kampüsünü (hazırlık binası orası, YDY olarak da geçer http://www.ydy.itu.edu.tr/ bu da sitesinin adresi) görmüş tecrübe etmiş olursunuz. Daha da iyi olan yönü okulu normalden yarım dönem erken bitirme şansınız olur ya da bu artan yarım döneminizi düşük notlarınızı yükseltmek için kullanabilirsiniz. Bir avantajı daha var ki eşe dosta "Ben irregularım." diyebiliyorsunuz. O ne derlerse "Yarım dönemi atladım." diyorsunuz ve bir "OOooooo...!" nidası alıyorsunuz ki ego için birebir.

Irregular olmanın kötü yanlarını saymakla bitiremeyeceğim o yüzden başlayayım. Birincisi ve en önemlisi her sene bölüme belirli sayıda kişi alınır ve onlar bölümün standart ders programına uyarlar. Her dönem alacakları dersler bellidir ve o kişilerle derslerinizin %90'ında aynı sınıflarda olursunuz yani bir sınıf ortamı oluşur. Bölüm derslerini aynı hocalardan beraber almanız gerekir çoğunlukla. Bu önemsiz görünebilir fakat inanılmaz önemlidir. Irrgular olarak bölümünüzden pek çok kişiyi tanımazsınız. Girdiğiniz sınıflar karmadır genel olarak. Bu da arkadaş çevrenizi önemli ölçüde küçültebilir veya büyütebilir. Sizin sosyal yeteneğinize kalmış. Üniversitede arkadaş çevresi çok önemlidir çünkü üniversitenin sosyal boyutunda da ders boyutunda da arkadaşlarınız en büyük desteğiniz olacaktır. Yapamadığınız ödevleri sorabileceğiniz, kaçırdığınız derslerin notlarını alabileceğiniz, önemli bir duyuru olursa size ulaştırabilecek olan arkadaşlarınız irregular olursanız olmayacak ya da tamamen sizin sosyal yeteneğinize kalacaktır. Irrgularlardan oluşan sınıflarda çoğu kişi birbirini o dersten sonra bir daha görmeyecektir bu nedenle bir kaynaşma olmaz. (Hazırlıktayken Irregular olmakla ilgili bir seminer düzenleniyor ve bunların hepsi yalanlanıyor okul tarafından ama birinci elden tecrübe etmiş biri olarak hepsinin doğru olduğunu söylüyorum).

Irregular olmanın ikinci ve en kötü yanlarından birisi daha önceden belirlenmiş düzenli ders programınıza uyamıyor olmanız. İTÜ'de ders seçimi şu şekilde yapılır kabaca: Her dönem başında açılan dersler ve bu derslerin hangi saatte, nerede ve hangi hoca tarafından açıldığı duyurulur. Siz onların saatlerine yerlerine bakarak seçer ve bir program oluşturursunuz. Açılan dersler açıklandıkan bir süre sonra sistem internetten kayıt yapmak için açılır ve binlerce İTÜ öğrencisi açıldığı an sisteme yüklenerek sistemi kilitler. Sistem açıldığında bir bakarsınız almak istediğiniz dersler dolmuştur. Mecburen alternatif hocalar, saatler ve günler seçmeye çalışırsınız. Gelgelelim irregularların derdi burada daha da fazladır. Çünkü çoğu bölüm dersi sırayla bir dönem açılır bir sonraki dönem açılmaz. Irregular olarak senenin yarısında bölümünüze başladığınız için almak istediğiniz dersler açılmamış olur ve yarım dönem atlamalı gidersiniz. Bir dersinizi bir üst seneden alırsınız. Bir dersinizi iki sene sonradan almak zorunda kalırsınız çünkü başka seçeneğiniz yoktur. Üst seneden aldığınız dersi anlamazsınız çünkü onun temelini anlatan ilk dersi almamışsınızdır. Bunların hepsi seçme örnekler gibi durmasına rağmen her dönem irregularların çoğunun başına gelen "genel" sıkıntılardır. Bu kötü ders seçimleri doğrudan derslerde zorlanma ve anlamama gibi sorunlara yol açar sonuç olarak ortalamanız düşer. Birlikte çalışacak arkadaşlarınız da sınırlı sayıda olduğundan genelde kendi başınıza uğraşır didinirsiniz.

Irregular olmanın son dezavantajı ise irrgularların dereceye girememesidir. Yani irregular oldunuz ve not ortalamanız 4.00 üzerinden 4.00 fakat dönem birincisi olamıyorsunuz. Bana çok saçma geliyor bu uygulama. Tamam yarım dönem fazlamız var ama onu da siz hediye etmediniz ki biz uğraştık kendimiz yarattık. Bunun cezası olarak ne alt döneme ne üst döneme dahil oluyoruz ve haliyle herhangi bir sıralamaya giremiyoruz.

Sonuç olarak benim size tavsiyem eğer üniversitede kafamı dinlerim üniversite sınavından çıkmışım biraz dinleneyim diyorsanız hazırlığı okuyun ve tam sene okuyun. Eğer biran önce başlamak istiyorsanız bölümünüze, iyi çalışın ve hazırlığı tamamen atlayın aksi takdirde gerçekten çok çekersiniz (Ahh beni de böyle uyaranlar olaydı...).


Captain out !