14 Ekim 2011 Cuma

İTÜ'de Başarılı Olmak

Melabalar,

Bu seferki konum İTÜ'de nasıl başarılı olursunuz. Sonuçta çoğunuzun üniversiteye gelme amacı bir şeyleri başarmak. Kiminiz iyi bir kariyer sahibi olmayı başaracak, kiminiz iyi bir maaş almayı başaracak kiminiz bir ay boyunca hiç bir derse girmemeyi başaracak...

Öncelikle başarıyı ayırmanız gerekiyor. Nasıl bir başarı istiyorsunuz ? Yüksek notlar geliyor büyük ihtimalle çoğunuzun aklına ilk olarak. Bu çok normal çünkü her dönem sonu transkriptinizde (üniversite karnesi, dönemlik) not ortalamanıza göre başarı durumunuz hakkında iyi, kötü gibi değerlendirmeler yazıyor fakat orada bahsedilen şey sadece akademik başarı.

Sosyal anlamda çok başarılı olmanızın temel anahtarı kulüpler. Kulüplere katılarak ve bunlarda aktif rol alarak inanılmaz bir çevre yapabilirsiniz. Bu çevreniz derslerinizde de size yardımcı olur, evrak belge işlerinizde de yardımcı olur, sınavlara çalışmanızda ve üniversitede gelip geçecek olan bir çok fırsattan da haberdar olmanızı sağlar. Kulüplerin en büyük özelliği ortak bir şeyi paylaşan insanları biraraya getirmesidir. Örneğin Japon Dil ve Kültür Kulübüne katılan insanlar Japonları seviyordur. Onlardan iyi anlaştığınız biriyle belki Japonya seyahatine çıkarsınız. Belki Fotoğraf Kulübündeki bir arkadaşınız kamerasını uygun fiyata size satar. Belki Aikido Kulübüyle Trakya gezisine çıkarsınız. Kulüplerin bir başka özelliği de hem üst hem alt sınıfların birarada olmasıdır. Bu sayede üst sınıflardan ders notları veya kaynaklar, okul hayatı hakkında bilgi alabilirsiniz. Belki kafa denginiz biri olur beraber eve çıkarsınız ! Ayrıca buradaki ilişkilerinizin ileride iş hayatınızda da size çok yardımcı olacağını unutmamanız gerekir çünkü genel ve doğru bir kanı vardır: İTÜ'lü İTÜ'lüyü tutar. Yani mezun olduğunuzda iş görüşmesini yaptınız kişi İTÜ'lüyse sizin ne kadar zorlu bir eğitimden geçtiğinizi ve nasıl bir vizyona sahip olduğunuzu az çok bilecektir bu sizin 1-0 öne götürür.

Ortalama anlamında başarılı olmak için temel kriter GPA notunuz. GPA minimum 0.00 maksimum 4.00 oluyor. Aslına bakarsanız GPA notunuz (Üniversite not ortalamanız) temel olarak

  1. Akademik kariyerinizde ilerlemenize
  2. Erasmus/Work &Travel gibi yurtdışı programlarına katılmanıza
  3. Bölüm değiştirmenize/Geçiş yapmanıza
  4. Politika olarak belirli notun altını kabul etmeyen firmalarda şansınızı arttırmanıza yarar

Bunların haricinde not ortalamasıyla kanıtlayabileceğiniz pek bir şey yok. Çünkü iş başvurusu yapacağınız insanlar da üniversite bitirmiş ve sistemi birinci elden tanıyorlar.
Not ortalamanızı yükseltmek mi istiyorsunuz yine de ? Çözüm basit ama riskli: Ders seçim dönemlerinde tercih edilen hocalardan ders almak. Malesef böyle bir durum var insanlar ne kadar gözlerini kulaklarını kapatsalar da bu duruma bu İTÜ'nün gerçeği. Benim 2 çok zor vize, 1 aşırı zor final, 4-5 ödev, 5-6 quizden geçerek ucu ucuna DD alarak geçtiğim bir dersi  senin başka bir hocanın sınıfında sadece 1 vize ve 1 finalden birer hafta önce fotokopicide satılan ders notlarını alıp 3-4 gün çalışarak AA ile geçmen mümkün. Teknik forumda hocalar hakkında yorumlar yapılır. Genellikle şu yoruma çok rastlarsınız: "Notu iyi pek bir şey öğretmiyor" ya da "Çok iyi anlatıyor ama notu çok kıt". Hem iyi anlatan hem notu bol hocalar zaten kapışılıyor. Burada vermeniz gereken karar önemli çünkü gerçekten de notu kıt hocadan ben çok çalışır alırım demek için derse hak ettiğinden çok daha fazla zaman ve önem vermeniz gerekiyor. Şahsen bir kaç defa kütüphanede geceleyip yırtınıp geçtiğim dersten tralaylaylom diyerek geçen arkadaşları gördükten sonra lanetler yağdırıp "nerde not oraya yerleş" anlayışını benimsedim. Tabi bazı dersler yok değil ki isteseniz de iyi not veren hoca yok. Bunlar için iki şansınız var:

  • Size düşük veren hoca herkese düşük verecek
  • Yaz okulunda ders açılırsa alırsınız nitekim yaz okulunda genellikle sınavlar daha kolay notlar daha bol oluyor.

Not anlamında başarılı olmak akademik başarı için gerekiyor bunda hepimiz hem fikiriz. Belirli bir nota sahip olmadan yüksek lisans/master, doktora gibi programlarla ilerleyemiyorsunuz. Fakat akademik başarı ile notsal başarı karıştırılmamalı. Akademik başarı için konuya hakim olmalı teoriden çıkıp pratiğe bulaşmalı ve istekli olmalısınız. Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi İTÜ tam bir akademisyen yuvası. Siz bilime katkıda bulunmak isteyin yeter ki... Hocaların destekleri, üniversitenin kaynak destekleri, seminerlere katılım, laboratuvar gezileri, laboratuvar kaynakları hepsi önünüze seriliyor. Dediğim gibi bunun için en önemli iki şey istekli olmanız ve gerçekten hakkını vererek çalışmanız. İkincil önemli şey de not ortalamanız fakat hocalarla projelere katıldığınızda gerçekten bilim yapmak istediğinizi ve çalıştığınızı gördüklerinde size her türlü esnekliği tanıyacaklardır. Tabi yine de yerine getirmeniz gereken bir minimum değer var. Ortalamanızı 3.00 ve üstü olması fazlasıyla yetecektir böyle bir durumda. Akademik kariyerinizi başka üniveritelerde bile devam ettirmek isteseniz hocalardan alacağınız tavsiye mektupları bu konuda çok etkili olacaktır.

Üniversitede başarılı olabileceğiniz bir başka konu da iş sektörü. İTÜ'de bu yöne fazla eğilim olmasa da Koç, Sabancı gibi özel üniversitelerde bu yöne daha bir katılım var. Bu nasıl olur ? Okurken bir yandan da çalışabilirsiniz. Bölümlerdeki panolarda o bölümü ilgilendiren iş ilanları ve aranan şartlar yazılıdır. Genellikle 3. ve 4. sınıf öğrencileri arasalar da erken yıllarda eleman alıp yetiştirmek isteyen şirketler de vardır. Bunlar haricinde firmalar için üretilen projelere katıldığınızda o firma çalışanlarıyla ilişkiye girer bir çevre edinirsiniz. Hatta daha da ileri götürüp iş teklifi bile alabilirsiniz.

Dediğim gibi üniversite başarı isteyen gençler için bir sürü farklı yöne uzanan yollar sunuyor. Benim en büyük sıkıntım bir günün 24 saatte bitmesi... Dünya biraz daha yavaş dönseydi de hepsine zaman ayırabilsek olmaz mıydı sanki ?

Captain out !