30 Eylül 2011 Cuma

İTÜ ve Yatay Geçiş

Melabalar,

TTnet ile günlerce süren ağız dalaşı ve telefon görüşmesi sonucunda internetimiz yine açıldı ve ben de uzun bir aradan sonra tekrar yazabiliyorum.

Bu sefer yatay geçişten bahsetmek istiyorum biraz. Öncelikle çoğu insan istediği yere giremiyor üniversite tercihleri ile. Çoğunun aklına gelen şey yatay geçiş oluyor. İTÜ'de herhangi bir bölüme girdikten sonra bölümler arası geçiş ile istediği bölüme geçen insanların efsaneleri gezer durur. Yok bilmem kim şu puanla girmiş de geçiş yapmış süper mühendislik okuyormuş gibi... Bunlardan bazıları doğru; fakat bölüm değiştirmek çetrefilli bir süreç ve büyük bir risk, çünkü eğer yeterli şartları sağlayamazsanız ve bir aksilik olursa, tamamen şans ile alakalı bir şekilde (sınavı kaçırırsanız falan) bile olsa, o geçiçi olarak seçtiğiniz bölümde yıllarca okumak zorunda kalabilirsiniz. O yüzden kararınızı iyi verin bu konuda.

Öncelikle İngilizce konusu ortaya çıkıyor. Eğer İTÜ dışından İTÜ'ye yatay geçiş yapacaksanız (Evet bu da mümkün) öncelikle İngilizce konusunda dünya çapında geçerli bir sınavda (TOEFL gibi) İngilizcenizin İTÜ'nün %30 veya %100 İngilizce olan eğitimine yeteceğini ispatlamanız gerek. Bunu İTÜ'nün o yıl dönem başlamadan yaptığı Proficiency sınavında da belirli puanı yakalayarak halledebilirsiniz.

Sonrasında dışarıdan yatay geçiş için Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen bir kontenjan var. Yani hepimiz şartlara uyup toplu başvursak bile hepimiz kabul edilemiyoruz. Bunun haricinde kalkıp ODTÜ Kimyadan, İTÜ Elektroniğe gelmeniz zor. Çünkü yine aynı kurum, her bölümün dengi olan bölümlere karar veriyor. İki bölümün denk olabilmesi için programların normal eğitim süresi, ÖSS/LYS puan türü, öğretim programı vb. özelliklerine bakılıyor. Daha da özetlersek iki programın isimleri aynı değilse bile yaklaşık %80 oranında aynı olmaları gerek. Bir başka önemli şart da döneminiz. Lisans eğitiminde (Bilmeyenler için bildiğiniz ilk üniversite eğitimine resmi olarak lisans eğitimi deniyor) ilk iki yarı yıl veya son iki yarı yıl geçiş yapılamıyor (hazırlık bu yarıyıllara dahil değil). Şimdi gelelim asıl önemli şartlara: Birincisi geldiğiniz üniversitenizde hiç bir şekilde kaldığınız ders olmamalı. İkincisi geldiğiniz üniversitenizde bulunduğunuz döneme kadarki programda vermiş olmanız gereken bütün dersleri vermiş olmanız gerek. Bu iki şartı sağlamazsanız başvurunuz değerlendirmeye bile alınmıyor. Üçüncü olarak geldiğiniz okulda not ortalamanız en az 2.5/4 veya 60/100 olmalı VEYA yerleştirme puanınızın geçiş yapmak istediğiniz bölümün taban puanına eşit veya yüksek olması gerekiyor. Dördüncü olarak, öğrencinin bulunduğu bölümde yatay geçiş yapacağı yarıyıla kayıt olup, o yarıyılı okumamış olması gerekli. Beşinci olarak hiç dönem kaybetmemiş olmanız ve eğer geçiş yapacağınız bölüm özel bir dosya isterse (portfolyo, mülakat dosyası vs.) bunu hazırlamanız gerek.

Gel gelelim kurumiçi yatay geçişlere yani İTÜ'de bölümler arası geçişlere. Bu iş nisbeten daha kolay gibi. Bunun için de bir kontenjan ayrılmış durumda. Öncelikle yeni gelenler için fakülte ve bölüm kavramlarına değineyim. Okulda, ana başlıklar gibi düşünebileceğiniz Fakülteler ve bunların alt başlıkları olan Bölümler vardır. Tercih yaparken bölümleri seçersiniz. Seçtiğiniz bölüme göre bir fakülteye dahil olursunuz. Mesela elektronik mühendisliği, elektrik-elektronik fakültesine dahilken; peyzaj mimarlığı, mimarlık fakültesine dahildir. Bundan bahsetmemin sebebi  kurumiçi yatay geçişler fakülteler arası ve fakülte içi olarak ikiye ayrılıyor. Fakülteler arası geçiş için tek şansınız var o da 3. yarıyıl. Fakültelerin bölümleri arasında ise 3. yarıyılda veya iki bölüm çok paralel gidiyorsa 5.yarıyılda geçiş yapabilirsiniz. 3.yarıyıldaki geçişlerde; Öğrencinin 1. ve 2. yarıyıla ait ders planındaki bütün dersleri almış ve başarmış (geçmiş) olması, ek olarak (eğer aldıysa) üst yarıyıllardan almış olduğu derslere ait notların da ağırlıklı ortalamaya katılması, bu şekilde hesaplanacak ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.50 olması  gerek. 5.yarıyıldaki geçişlerde; öğrencinin; ayrılacağı bölümün 1. ve 2. yarıyıla ait ders planındaki derslerin tamamı ile öğretim planından en az 75 kredilik dersi almış ve başarmış olması ve ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.60 olması gerekli.

Bunların başvuru tarihleri üniversitenin web sitesinden duyurulur (hangisi olduğundan emin değilim İTÜ SiS veya İTÜ'nün ana sayfasını kontrol etmekte fayda var). Gerekli işlem ve belgeler de oradan duyurulacaktır. Tarihler için akademik takvimi takip etmek faydalı olacaktır.

Başka bir kurumdan geçiş yapanların bilmesi gereken bir şey de dersleri saydırmaktır. Kendi okulunuzda alıp verdiğiniz bir dersin İTÜ'de karşılığı olan bir ders varsa ve bunun almanız gerekiyorsa birtakım evraklar ve biraz bürokrasiyle o dersleri saydırıp İTÜ'de vermiş gibi gösterebiliyorsunuz. Tabi %100 her dersinizi saydırmanız zor olacaktır fakat Yıldız Teknik'ten gelip, 84 kredisinin 83'ünü saydırabilen birini tanıyorum.

Son olarak tekrar hatırlatmak isterim bütün geçişler için bir kontenjan var. Bütün şartları sağlıyorunuz ama not oratalamanız 2.80/4.00 ise sizinle aynı başvuruyu yapan ve ortalaması 3.20/4.00 olan birisi tercih edilecek ve kontenjanı dolduracaktır. Not ve puanlarınız ne kadar yüksekse şansınız o kadar artar.

Bütün ana kısımlar bunlar. Bir de yurtdışındaki üniversitelerden gelenler için yatay geçiş hakkı var ama onu yazmak istemiyorum. Merak eden varsa şu linkten direkt yönetmeliği de görebilirler:
http://www.sis.itu.edu.tr/tr/yonetmelik/yatay_yonerge.pdf

Umarım yardımcı olur bazılarınıza. Yanlış bölümde olduğunuzu düşünüyorsanız sakın durmayın !

Captain out !