Melabalar,
Bu seferki yazımda özellikle eve çıkacak olan kişilere tavsiyelerde bulunacağım. Öncelikle İstanbul'da olduğumuzdan dolayı üniversitenizle aynı şehirde bile yaşıyor olsanız kendi evinize çıkmak mantıklı gelebilir. Ulaşım mesafesi olsun, zaman olsun daha ekonomik (ekonomik olmayabilir tabi...) ve rahat olabilir.
Tavsiyelerime gelince:
İlk olarak İTÜ metro hattı üzerindeki bir üniversite yani Taksim-4.Levent metrosuna ulaştığınızda İTÜ'de istediğiniz fakülteye ulaşmak için en fazla 40 dakika yeterli oluyor. Ayrıca trafik ve hava muhalefetinden de etkilenmiyorsunuz. Bu nedenle en gözde yerler bu metro hattı üzerindeki yerler. Daha da özele inecek olursak İTÜ öğrencileri özellikle 4.Levent, Sanayi Mah. ve Mecidiyeköy duraklarında konuşlanıyorlar. Özellikle 4. Levent Çeliktepe tarafı uygun fiyatıyla bolca öğrenci barındırıyor. Mecidiyeköy'deki evlerin fiyatları genellikle 4.Levent tarafına göre biraz daha yüksek ama Mecidiyeköy'e de ikinci Taksim desek yalan olmaz. Tam bir kavşak noktası ve bir sürü avm ve ulaşım yoluyla her şeyi barındıran bir yer. Fiyatlarda biraz daha detaya inersek öğrenci evi tabir edilen ve çok lüks barındırmayan ve yaşanabilecek 3+1 evler 900/1000 TL civarında kiraya sahipler. Bunun haricinde aranırsa tabi ki kelepir denilen fırsatlar da çıkacaktır fakat 3 kişilik bir ev 800 liranın altına düşmez sanıyorum. Kelepir dediğim konu da aynı fiyata evin kalitesinin yükselmesinden ibaret. Bir de sanıyorum ki kişiler evi tutarken biraz olumlu yaklaşıyorlar. Burası da iyi biraz uzak duraklara ama sorun olmaz spor olur dedikleri yol birkaç ay sonra spor olmaktan çıkıyor, ölüm oluyor. Okula devamlılığınızı bile etkileyebilecek faktörler bunlar o nedenle iyi seçim yapın.
Ev bakma olayı İstanbul'da genllikle internetten seçip gidip görmek şeklinde olsa da sokak sokak gezerek ev bulamazsınız diyen yok. Sadece aşırı yorulup boş dönmeniz olası. Ayrıca ev sahipleri de herhangi bir ücret ödemediklerinden genellikle emlakçılara vermeyi tercih ediyorlar. Emlakçılar da bir kira karşılığını sizden peşin alıyorlar. Yani 1000 liralık bir eve çıkmak istediğinizde yaklaşık 1000 lira ilk ayın kirası + 1000 lira emlakçıya + 1000 lira da depozito = 3000 lira gibi bir bedel ödemeniz gerek.
Eşyalara gelelim. Eşyalar konusunda öğrenci evlerinde genellikle ikinci el tercih edilir. Böylece zaten kısa ömürlü olan öğrenci evleri dağıldığında veya taşınıldığında elden çıkartmak kolay olsun. Elden çıkartılamasa da eşyalardan edilen zarar fazla koymasın. Eve çıkarken eşya alabileceğiniz en uygun ve en iyi yer diğer öğrencilerdir. Yeni eşya alan veya evini dağıtan öğrencilerin çoğu eşyaları atmaktansa birine bedava vermeyi bile tercih eder. Haber salın etrafınıza beyaz eşya arıyorum diye. Okulda panolara ilan asın isterseniz. Emin olun çok karlı çıkarsınız. Tabi biraz parayı gözden çıkartabilenler için en düşük modelli dolap+ocak+çamaşır mak. gibi setler de var var uygun sayılabilecek fiyatlara. Burada çok öenmli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum : Bulaşık makinesi. Öğrenci evlerinin çoğunda bulaşık makinesi bulunmaz çünkü bulaşık elde yıkanabildiği için makinesi gereksiz masraf sayılır. Hele o kadar para harcamışken, masraf kısacak yer arar insan. Fakat emin olun ki bir öğrenci evinde en büyük tartışmalar bulaşık yüzünden çıkar genelde. Bulaşık birikir birikir, kimse yıkamak istemez bir süre sonra o bulaşık tepeciği bir savaş alanına döner. Sırf bulaşık yüzünden dağılan kaç ev ve küsen kaç arkadaş gördüm. Bulaşıktan başlayan tartışmalar büyür hep. Siz siz olun ya makinesini alın ya da çok düzenli yıkayacağınıza dair anlaşma imzalayın. Genelde giysi dolabı olarak bez dolaplar tercih edilir. Her öğrenciye bir masa bir sandalye ve yatak yeterli olur. Bunlar fiyatı uygun şeyler genelde.
Faturalara gelelim. Hayatında bu işlerle hiç haşır neşir olmamış kişiler için söyleyeyim internet hariç bütün faturalarınızı ;Ziraat Bankasına ödeyebiliyorsunuz. Fellik fellik vezne aramayın diye söylüyorum. 3 kişilik bir evde genelde doğalgaz kış aylarında 150-250 arası gelir. İnternet elektrik suyu da ekleyince faturalar toplamı kişi başı 100-150 lirayı rahat bulur. Tabi internet hızınızı düşük alırsanız, evinizi iç cepheden soğuk ve rüzgar görmeyen yerden bulursanız, evde adam gibi vakit harcamazsanız bunlar azalır.
Son tavsiyem ev mi, yurt mu sorusuna gelsin. Yurt harikadır. Yaşanması gereken bir ortamdır. Tavsiye ederim. Ama hiç bir yurtta üniversite hayatı boyunca kalınmaz. En az son 2 sene eve çıkılmalıdır. Böylece hem evin rahatlığıyla üniversite daha da rahat okunur, hem evin sorumluluğunu almak öğrenilir, hem de bir nebze hayata atılmış olursunuz. Bu arada ufak bir hatırlatma okul yurtlarının kullanım süresi 5 yıl. Yani 5 yıldan fazla kalamıyorsunuz. Atılıyorsunuz. Bilginize...
Captain out !