20 Ağustos 2011 Cumartesi

İTÜ'de Bölümlerin Ders Programları

Melabalar,

Bu sefer daha çok yeni girenlerin işine yarayacak bir şeyden bahsetmek istiyorum. Ders programları. Eğer SİS sitesini kurcalamadıysanız fark etmemişsinizdir fakat orada bütün bölümlerin alacakları derslerin planları bulunmakta. http://www.sis.itu.edu.tr/ sayfasına girdikten sonra açılan sayfada Ders Planları linkine tıkladığınızda fakültenizi ve bölümünüzü seçtikten sonra sizden dönem seçmenizi isteyecek. Sizin döneminiz okula giriş döneminiz. Ne farkı var her sene aynı değil mi derseniz, değil. Her sene hocalar toplanır yeni dersler eklerler, çıkartırlar, mevcut derslerin konularını, kapsamlarını değiştirirler. Bu yüzden döneminiz önemlidir. Eskiden benim bölümümde organik kimya açıkken artık çok da fazla gerek olmadığını düşünerek bunu kaldırmışlar mesela.
Programdan parça
Mesela yukarıda Telekomünikasyon Mühendisliği Programının ilk dönem programı var. İlk satırdaki kod dersin kodu. 101 kodlu dersler genellikle giriş dersleridir. Ayrıca istisnalar dahilinde genllikle 100 kodlular ilk sene 200 kodlular ikinci sene vs. diye gider. Bir 102 dersinin şartı büyük ihtimalle o dersin önceki seviyesi olan 101 dersini vermenizdir. Mesela MAT101 dersini vermeden sonraki dönemki MAT 102 dersini alamazsınız. Bazı bölümler ise MAT101'den sonra MAT 103 alır örneğin. 

Ders kodunun sonundaki E harfi o dersin İngilizce olduğunu belirtir. Fark etmişsinizdir E kodlu derslerin yanındaki adı ingilizcedir. Bu dersler ingilizce işlenir, anlatılır ve sınavları da ingilizcedir. Açıkçası teknik derslerin İngilizce olması çok da sorun olmuyor çünkü sin(x)'in integrali ingilizcede de çok farklı değil sonuçta. 

 Derslerin yanında kredi değerleri yazar. Diğer yazılarımı okuduysanız biliyorsunuz ki okulu bitirmenin şartı belirli bir sayıda kredi vermek. Sadece herhangi derslerin değil sizin dönem programınızdaki derslerin kredilerini vermek. Örneğin ben kalkıp programımda olmayan bir dersi alamaz mıyım ? Sistem izin vermiyor ama dilekçeyle almanız mümkün fakat sizi mezuniyetinize yaklaştırmaz sadece eğlenirsiniz. 

Bunların yanındaki Ders sütunu ise dersin haftada kaç saat işleneceğini anlatır. 3 saatlik dersler ve daha aşağısı genellikle tek günde yapılır, peşpeşe 3 saate girer pelteye dönmüş bir şekilde diğer derse gidersiniz. 4 saatlik dersleri genellikle iki güne ayırsalar da, ENTAS bölümünde 5 saatlik derslerin tek günde işlendiğini biliyorum ama onların dersleri atölyelerde bayram havasında geçtiğinden çok da sıkıntı olmasa gerek. Lab. dersi anlayacağınız üzere laboratuvar dersi. saatinin olmamasının sebebi dersinin olmaması. Tamamen deney yapmak üzerine dersler bunlar. 2 saat laboratuvar süresi dese de size deney başına süre veriyorlar ve bitirince gidebiliyorsunuz.

Türü sütünunda dersin türü belirtiliyor. Temel Bilim, Mühendislik Temelleri, İnsan Toplum Bilimi... gibi.

Z/S sütunu dersin zorunlu mu seçmeli mi olduğunu gösteriyor. Bazı seçmeli dersleriniz olacak. Malesef bunda seçmeme hakkınız yok ama size sunulan 6-7 dersten istediğiniz bir tanesini seçebiliyorsunuz. İşin kötü yanı bazen bunlardan birden fazlası ilgilinizi çekiyor ama birini seçebiliyorsunuz. Daha içler acısı olanıysa 6-7 dersten sadece bir tanesini açıyorlar o dönem. Eliniz mecbur onu seçiyorsunuz. Modern Fizik dersini kaç dönemdir almak istememe rağmen açılmadı. Ben de başka bir ders seçmek zorunda kaldım mesela.

Yarıyıl kısmının kendini açıkladığını düşünüyorum. O yüzden gelelim ingilizceye... Fark ettiyseniz İngilizce dersi  interaktif bir link. Bunun sebebi zorunlu olsa da ikisinden birini seçebileceğiniz. Linke tıkladığınızda:   
şeklinde bir tablo göreceksiniz. Bunu İngilizce hakkındaki yazımda açıklamıştım. Hazırlık geçiş sınavında belirli bir puanın üstünü alanlar ING 102, altını alanlar ise ING 101 dersini alıyorlar.

Bunun haricinde bir diğer önemli nokta ise %30 İngilizce alan öğrenciler için. ING 101,102,103... derslerinin sonunda E kodu olmamasına rağmen İngilizce kredi sayılıyorlar bilginize.

Sanırım bu kadar bilgi şimdilik fena değil. Her zamanki gibi aklıma gelen şeyleri ekleyeceğim.

Captain out !