Melabalar,
Bugün size İTÜ'ye yeni gelenlere çok faydalı olacak bilgiler vereceğim. İTÜ SİS ! Yani İTÜ'nün Öğrenci Otomasyonu Sistemi. Kendisi burada: http://www.sis.itu.edu.tr/index.php
Sis hakkında bazı ufak bilgiler önce. Sis şifrelerizi kaybederseniz çok üzülürsünüz. Nitekim notlarınızı buradan öğrendiğiniz gibi her dönem yeni derslerinizi buradan alırsınız. Bunun haricinde kişisel bilgileriniz, resmi olarak kaçıncı sınıf olduğunuz, ayrıntılı ve özet ders programlarınıza ve bölümünüzü bitirmek için hangi dersleri almanız gerektiğine buradan bakabilirsiniz.
Sis'in en büyük özelliği ders seçim zamanlarında kilitlenmesidir. Yaklaşık 25 bin İTÜ öğrencisine 1-2 hafta öncesinden SİS üzerinden önümüzdeki dönem hangi derslerin açılacağı duyurulur. Bunlar liste halindedir. Hangi hoca, hangi dersi, hangi gün, hangi saatte ve hangi binada açıyor. Siz dersler açıklandıktan sonra Sis'e girerek bölümünüzün ders planına bakarsınız. Burada mezun olabilmek için almak zorunda olduğunuz derslerin bir listesi bulunur. Her dersin kredi değerleri ve kısaltmaları da yanlarında yazar. Siz saatlerinizi harcayarak kendinize bir program yaparsınız. Puzzle yapmak gibidir. Haftayı uygun saatlerdeki derslerle doldurursunuz. Bu sırada en büyük kilitlenmeyi Teknik Forum sitesi yaşar (http://www.teknikforum.com/default.php). Bunun temel sebebi Teknik Forum'da İTÜ'deki bütün hocalar hakkında bir konu vardır. Öğrenciler hocalara puan verir ve hakkında yorum yaparlar. Öğrenciler buradan hangi hocaların ders işleme tarzlarının kendilerine daha uygun olduğunu seçerler (daha samimi olursak hangi hocalar yoklama alır, hangilerinin sınavları kolay notu boldur, dersi sıkıcı mıdır). Böylece aynı bölüm ve dönemdeki hemen hemen herkes aynı popüler hocaları planlarına ekler fakat her hocanın belirli bir kontenjanı olduğundan yedek bir plan yapmak her zaman akıllıcadır. İstediğiniz her dersi alamama ihtimali olduğundan yerine alternatiflerini ayarlamak çok faydalıdır.
Sonra o gün gelir. Ders kayıt günü... 25 bin kişi sisteme yüklenir ( idi. Artık biraz değişti. Aşağıda anlatacağım.). Sayfa kilitlenir. Kimi insanlar şifre ekranını görebilmek için bile saatlerce beklerler. Bazı uyanıklar yarım saat önceden sisteme girerler ki bir adım önde başlasınlar (size bir tavsiye sistemde bir süre hiç bir işlem yapmazsanız sistemden atılıyorsunuz. O yüzden içeride bekleyecekseniz arada bir menüde gezinin). İnsanlar 10 dakika önceden ders almaya çalışmaya başlarlar. Kimisi zamanı gelince direkt alır dersini hiç bir zorluk yaşamadan (şanslı mahlukatlar...) kimileri sistem sayfasını yüklemeye çalışırken almak istedikleri derslerin kontenjanlarının gözlerinin önünde eriyip gitmesini izlerler panik içinde. İşte burada devreye yedek planınız girer çünkü zaten kilitlenmiş olan sistemde istediğinizi bir dersin kontenjanı dolduysa, kalkıp ders planınıza bakıp, hala kilitli olan teknik forumdan hoca seçip, o dersin kodunu öğrenip kayıt olmanız çok zahmetli ve riskli bir iştir.
Yeni gelenlerin gözlerini korkutmayayım hemen ilk sene ilk kez ders alacaklara bir kıyak çekilir ve sisteme herkesten 2-3 gün önce girmelerine izin verilir. Böylece ne sistem kilitlenir ne dersler dolar, rahat rahat alır çıkarsınız.
Peki oldu ya alamadınız ne olacak ? Yerine doldurabileceğiniz bir ders var mı ? Varsa onu almaya çalışacaksınız. O da mı olmadı ? Ders seçimleri bir süre açık kalacak ve bazı derslerin kontenjanı arttırılacak. Siz de iki gün boyunca bir-iki saatte bir acaba artmış mı diye bilgisayar başından kalkmayacaksınız. O da mı olmadı ? Dersi alan birisinin vazgeçip dersi bırakmasını ve böylece kontenjan açılmasını bekleyeceksiniz. O da mı olmadı ? (Eskiden: Öğrenci işlerine kontenjan arttırımı için dilekçe vereceksiniz dilekçenize bakıp büyük ihtimalle sizi o derse koyacaklar. Fakat dersin çok kalabalık olması veya daha ilk dönemlerinizde olmanız (bknz. daha çoook vaktin var senin alırsın bir ara) gibi sebeplerden alamayabilirsiniz. Artık dilekçe kabul etmiyorlar sistemden alamayanları otomatik tesbit ettiklerini söylüyorlar ama pek bir yararını görmedim daha.) O da mı olmadı ? O halder Add-Drop haftasına bakacaksınız. Okulun ilk haftası Add-Drop haftasıdır. Öğrenciler derslerine giderler. Baktılar programları çok yoğun, dayanamıyorlar ya da hoca bekledikleri gibi değil ya da bu ders kendilerine ağır, erken almışlar ya da daha iyi bir derste kontenjan açıldı. Bu durumlarda ilk hafta boyunca aldığınız 1 dersi bırakıp yerine kontenjanı olan başka bir ders alabiliyorsunuz. İlk hafta sonunda oynamalar olur o yüzden hocalar ciddi konular işlemezler ilk derslerde. İkinci hafta ise sadece drop haftası olmakla beraber bu hafta sadece 1 dersi bırakabilirsiniz yerine başka ders alamazsınız. Alma ve bırakma işlemleriniz için danışman hocanıza başvurmanız gerek. Evet hepinizin birer danışman hocası var. Sistemden kim olduğunu öğrenebileceğiniz hocanıza gidip, ben bunu bırakıp bunu almak istiyorum diyorsunuz, o da hallediyor.
Yeni gelen öğrencilere kıyak olarak artık sistemi onlara erken açmak yerine ilk dönem kayıtlarını otomatik okul yapıyor. Sonraki dönemlerde kendileri devam ediyor kayıt yapmaya. Bunun haricinde önemli iki değişiklikten birisi insanların sınıflarına göre farklı öncelikleri var artık. Yani önce 4. sınıf öğrencileri ders seçiyor. Sonra 3., 2. ve 1. sınıflar ders seçiyorlar. Böylece sisteme yüklenecek öğrenci sayısı 3'e bölünmüş olacak. İkinci önemli değişilik ise Danışman Onay Formu. Derslerinizi seçtikten ve kayıt olduktan sonra sistemden indireceğiniz danışman onay formuna aldığınız derslerin hepsini yazıp danışman hocanıza gidip onaylatmanız gerek. Yoksa kayıtlarınız geçerli olmuyor. İstanbul dışındakilerin danışman hocalarına mail atarak durumu söylemesi sonucu danışmanınız formu mail ile göndermenizi kabul edecektir.
Birkaç ufak not: Eğer kritik bir durum varsa okulunuz uzuyorsa vs. hocalarla görüşüp dilekçe vermeniz gibi durumlar hala sözkonusu. Eğer kontenjan için dilekçe verecekseniz seçmeli dersler yerine, almanızın zorunlu olduğu dersler için verin. Zorunlu derslerin önceliği vardır. Seçmeli ders dilekçelerinizi kabul etmeyeceklerdir büyük ihtimalle.
Eğer okulunuzun uzamasına neden olacaksa alamadığınız bir ders ya da son sınıfsanız bunu belirtin dilekçeyi verirken.
Arkadaşlarınız sizin adınıza dilekçenizi verebilirler.
Her dilekçeyi, dersi açan hocanın fakültesine vermelisiniz. Mesela Olasılık ve İstatikstik Dersini Elektrik-Elektronik Fakültesinden Ali Veli adlı hoca açıyorsa dilekçenizi Matematik Bölümüne değil Elektrik-Elektroniğin Öğrenci İşlerine vereceksiniz.
Captain out !