16 Haziran 2011 Perşembe

İTÜ'de biraz bürokrasi

Melaba,

Bu sefer İTÜ'de hepinizin elbet karşılaşacağı bürokratik işlemlerden bahsedeyim biraz. Ayrıca artık dilekçe yazmayı öğrenseniz iyi olur. Çünkü siz bir şey istediğinizde sizden ayaküstü dilekçe yazıp vermenizi isteyenler olacaktır.

Kimi kuruluşlardan öğrenci belgesi veya transkriptinizi isteyecekler zaman zaman. Bilmeyenlere söyleyeyim transkript bir nevi karneniz. Üzerinde aldığınız dersler, geçme notlarınız, okulunuzun ne kadarının bittiği, not ortalamanız gibi bilgiler var. Karneden farkı bunu yılda 2 kez değil, her istediğinizde istediğiniz kadar alabilmeniz. Her dönem 3 transkript ve 3 öğrenci belgesini ücretsiz çıkartma hakkınız var. Daha fazlasını isterseniz belge başı 1 ya da 3 liraydı ,tam hatırlamıyorum. Bunları çıkartmak için otomasyona gitmeniz gerekiyor. Otomasyon binası kampüsün ücra bir kısmında. Hatta çoğunuz otomasyona gittiğinizde "Aaa kampüsün yarısını görmüşüm daha !" diyeceksiniz. Otomasyonun çalışma saatlerini iyi ezberleyin çünkü ben ne zaman gitsem yemekte oluyorlar. Otomasyonda pek güler yüzlü olmayan 4-5 görevli sizlerle ilgilenecek. Tabi öncelikle girişin sağındaki kioska öğrenci kimliğinizi yerleştireceksiniz. Daha sonra dokunmatik ekranlı üstün teknoloji kiosktan öğrenci belgesi mi transkript mi istediğinizi belirteceksiniz. Makinenin size verdiği fişi görevlilerden birine verdiğinizde sıraya alınacaksınız. Belgeniz hazır olduğunda adınız okunacak gidip alacaksınız. Hepsi bu. Bu işlem çok kalabalık değilse yirmi dakikayı bulabiliyor. Haberiniz olsun.

Her dönem verilen yemekhane bursunun duyurusu nerelerden yapılıyor tam hatırlamıyorum ama fakültenizin öğrenci işlerine sorarsanız söylerler. Yemekhane bursu sayesinde bir dönem boyu 2 lira olan öğlen ve 3.5 lira olan akşam yemeklerini ücretsiz yiyebiliyorsunuz. Bunun için kartınıza yüklenen bu burs ile kart-yemekhane kuyruğuna girip (bknz. "İTÜ'lülerin bazı bilmesi gerekenler" yazısı)  yiyorsunuz.

Burs başvuruları için yine fakültenizin öğrenci işlerine başvuruyorsunuz. Siz formu doldurup veriyorsunuz, onlar sizi uygun görürlerse uygun gördükleri bir bursu size veriyorlar. Adaletli olduğundan şüphe duysam da hiç başvurmadım.

Bunlar haricinde size kabul zarfınızın içinde bazı şifreleriniz verilecek. Eğer bu şifreleri birkaç ayda bir değiştirmezseniz şifreniz siliniyor ve yenisini almanız gerekiyor. Şifreniz silinirse veya unutursanız yenisi için Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na gitmeniz gerekiyor. Kendileri eski rektörlük binasında, şimdiki rektörlük binasının yanında olurlar. Arkadaşınızı yollamayın boş yere sizin şifrenizi alması için, kendi şifrenizi sadece size veriyorlar.

İTÜ kimlik kartınızla ilgili bir sorun olduğunda da gideceğiniz yer BİDB olacak. Onlar kartınıza gerekli bakımı yapıp geri verecekler.

Devlet kredisi konusuna gelince, eğer kredi veya burs kazandıysanız devlet okul harcınızın büyük kısmını ödüyor. Fakat kazanıp kazanmadığınız okul başladıktan sonra belli oluyor. Bu nedenle başta tam olarak yatırdığınız harç paranızın devletin ödediği kısmını okul size iade ediyor. Bunların duyuruları panolara asılıyor bölümlerde.

Havuzdan faydalanmak için http://www.ituspor.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=8636 adresindeki hesap numarasına para yatırmanız gerekli. Para verilerek girilemiyor. Seanslar 1 saat 15 dakika. Bir seans ücret 3 lira, fakat aylık 30 lira. Havuzda erkeklerin şort giymesi yasak, yüzücü mayosu giymeleri gerekiyor. Bayanlar için bir kısıtlama yok. Parayı yatırıp dekontu verdiğinizde aylık yatırmadıysanız her girdiğinizde 3 lira düşülüyor. Aylık yatırdığınızda istediğiniz kadar yüzebilirsiniz. Fakat önemli bir nokta aylıkta süreniz yatırdığınız gün başlarken seanslık yatırdığınızda bitene kadar bir yıla bile yayabilirsiniz. Dekontu havuza verirken soruyorlar size aylık mı diye, tek fark bu ödemede.

Sağlıklı yaşam merkezinden (fitness salonu) faydalanmak içinse aylık 10 lira yatırmanız gerekiyor ve bir aylık süre parayı yatırdığınız günden itibaren başlıyor.

Harçlar her dönemin öncesinde dönem başlamadan yatırılır, tarihler değişir. Yatırmazsanız %100 faizli olarak sonraki 1 hafta içinde yatırmanız gerekir. Yine yatırmazsanız kaydınız yenilenmez. Devlet kredisi aldıysanız harcınız büyük ihtimalle 40-50 lira civarı olacaktır. Geciktirirseniz 80-100 lira yapar. Krediniz yoksa harcınız birkaç yüz lira olduğundan faiz çok koyar.

Dediğim gibi güncellenecektir elbet bir gün bu yazı da...

Captain out !