14 Haziran 2011 Salı

İTÜ'lülerin bazı bilmesi gerekenler

İTÜ asırlardır çağdaştır. İnanmıyorsanız Moleküler Biyoloji ve Genetik binasının tepesine bakın.

İTÜ'de her şeyi bilen tek yüce kurum otomasyondur. Otomasyon dışında kimse her sorunuzu cevaplayamaz. Bazı uyanıklar her şeyi otomasyona sorun diye cevaplarlar.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı her dönem 1. ve 2. sınıf öğrencilerini işe alır, maaş verir çok hoş tecrübeler ve arkadaşlar kazandırır. Fakat yurtlarda internet her kesildiğinde onlarca sinirli telefona bakmak zorunda kalırsınız.

İTÜ kimliğiniz aynı zamanda manyetik bir karttır. Kütüphaneye girip çıkarken turnikelere okutursunuz. Yoksa giremezsiniz. Aynı şekilde Vadi yurtlarına da  girerken turnikelere bu kartları okutursunuz.

Yemekhaneyi ödemek için iki seçeneğiniz vardır: ya 75. yıl yemekhanesinin alt katındaki veznelerden jeton almak için jeton sırasına girersiniz ve sonra jeton-yemekhane sırasına girersiniz ya da elektronik İTÜ kartınıza yine 75.yıl'ın alt katındaki kiosklardan kontör gibi para yüklersiniz ve kart-yemekhane sırasına girersiniz. Kartınızı turnikeye okuttukça para düşülür. Kartlı-yemekhane sırası her zaman çok daha kısa olur. Fakat kartınıza para yüklemeyi sadece bir İş Bankası kartıyla yapabilirsiniz. İş bankası hesabınız yoksa bir arkadaşınızın hesabıyla da kartınızı eşleştirebilirsiniz. Not: bir hesap kartıyla birden çok okul kartı eşleşebiliyor.

Kampüsün içinden geçen "Ring" servislerinin belirli bir rotası vardır. Normal şartlar altında 10-15 dk periyotlarla geçerler fakat akşam belli bir saatten sonra periyotları artar daha seyrek geçerler. Bu ringlere binmek ücretsizdir fakat insanlar o kadar tıkışır ki kolunuzu oynatamazsınız. Ey gidi ey! Eskiden 25 kuruş alırlardı.

Ders seçimlerinde ders alamazsanız ya da kontenjan dolarsa iki şansınız var: bulabilirseniz veya ulaşabilirseniz direkt dersi veren hocayı bulun ve ondan kontenjan açıp açamayacağını sorun. Kabul ederse gider dilekçenizi verirsiniz rahat rahat. Öbür yolu ise doğrudan öğrenci işlerine dilekçe vermektir alamadığınız dersin kontenjan artımı için. Kabul edilirse sizi de derse alırlar 50 kişilik kontenjan 51 kişi olur.

Yaz okulunda bölümlere özel dersler genellikle açılmaz. Birkaç bölümün ortak aldığı dersler veya havuz dersleri açılır. Yaz okulunda en fazla 12 kredi alabilirsiniz. Aldığınız kredi başına 50 lira gibi bir ücret ödersiniz (Her yıl değişir). Normal dönem 4,5 ay, yaz okulu 2 ay olduğundan normal dönemde haftada 3 saat gördüğünüz bir dersi yaz okulunda haftada 6 saat görürsünüz.

Yurtlar yazın açıktır gelip kalabilirsiniz kaldığınız kadar ödersiniz.

Yurtlara aileniz dahil dışarıdan herhangi birinin girmesi yasaktır. Arkadaşınızı aldığınız görülürse uyarı alırsınız, iki uyarıda atılırsınız.

Yurtlarda alkollü içki içmek yasaktır, hayvan beslemek yasaktır, ocak/tüp/kettle gibi ısıtıcılar yasaktır, zaten bunlar girerken imzaladığınız sözleşmede detaylı olarak yazıyor. Odanıza televizyon, mini buzdolabı gibi şeyler yerleştirebilirsiniz fakat odalar zaten küçücük olduğundan size yer kalmaz.

Maslaktaki ana kampüs olan Ayazağa kampüsündeki merkez kütüphane Mustafa İnan Kütüphanesi 7 gün 24 saat açıktır. Diğer şubelerdeki kütüphaneler akşamları kapanır. Kütüphaneden faydalanmak için kütüphanedeki danışmaya gider bunu söylersiniz. Kimliğinize bir bandrol yapıştırıp size bir şifre ve kullanıcı numarası verirler. Bunlarla online kitap arama, ayırtma veya süresi dolan kitaplarınızı uzatma işlemleri yapabilirsiniz. Geç getirilen kitaplar için gün başı cüzi bir miktar ceza kesilir.

Kütüphanenin Görsel ve İşitsel bölümünü kesinlikle deneyin. Büyük bir film, belgesel ve interaktif dil öğrenme setleri koleksiyonu vardır. Size bir bilgisayar verirler kulaklığı takar filminizi, belgeselinizi izlersiniz, yabancı dil öğrenirsiniz.

DC, İTÜ'nün yurtlar arası paylaşım ağıdır. DC++ veya Strong DC programlarını bilgisayarınıza yükleyip küçük birkaç ayar yaptıktan sonra DC ağına bağlanabilir ve yüzlerce terabyte kaynağa (filmler, müzikler, oyunlar, diziler insanların paylaştığı her şey !) erişebilirsiniz fakat bunun için yurtlarda olup yerel İTÜ ağına bağlanmanız gerekir. Ayrıca yerel ağdan paylaşıldığı için bu dosyaları 1-10 Mbps arası hızlarla indirirsiniz (bunlardan anlamayanlar için bir film bir dakikada inebiliyor).


Yurtlarda sürekli yoklama alınır. Daha doğrusu yoklama listesi durur siz bir ara imzalarsınız. Genellikle güvenlik akşamları imzalamayanların odalarını gezer ve unutanlara imzalatır. Birkaç gün yok yazıldığınızda aileye haber verme tarzı duyumlar alsam da doğruluğu şüpheli bunun.

Yurtlarda genelde en çok yemek www.yemeksepeti.com 'dan yenir. Sitedeki bazı firmalar İTÜ'ye özel menüler ya da kampanyalar yaparlar. Tavsiye edilir.

Şimdilik söyleyeceklerim bunlar yeni veriler geldikçe günceleyeceğim.

Captain out !