13 Haziran 2011 Pazartesi

İTÜ ve tecrübeyle sabit tavsiyeler

Melabalar,

Çok uzun zaman oldu yazmayalı. Çok yoğun bir dönemden geçiyorum. Bu yazıda sizlere bazı yaşanmış olaylardan bahsedeceğim. Bunlardan ders çıkartırsanız üniversite hayatınız çok daha kolay olacaktır.

  • Asla bir dersi salmayın. İTÜ'de aldığınız dersleri tekrar tekrar alabilirsiniz. Kaldıklarınızı da geçtiklerinizi de... Fakat bunun yüzünden ilk senelerinizde "Aman daha yeni başladım çok vakit var alırım daha sonra zaten basit ders." diyerek dersleri salmayın. Çünkü programınız bazı dönemler sıkışık bazı dönemler daha gevşek olsa da okulu 8 dönemde bitirebilmeniz için yapılmıştır. Bıraktığınız her ders ilerideki dönemlerinizin sıkışması veya o dersi tekrar alabilecek bir boşluk bulamamanız yüzünden okulun uzamasına kadar gidebilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerdem zorlu bölüm derslerinden kalabileceğiniz çok ders olduğundan kolay dersleri direkt geçmeye bakın.
  • Finalleri kaçırmayın ! Uyuyakalmak ve final kaçırmak çok genel bir durumdur. Fakat herhangi bir sebepten final kaçırdığınızda doktor raporu bile işe yaramamaktadır. Bu durumda bazı derslerin telafi sınavları olur. Bir nevi ikinci vize fakat tam bile yapsanız maksimum 50/100 alabilirsiniz (zorluktan değil, yönetmelikten mazeret sınavına giren herkes dersten en fazla CC alabilir).
  • İlk hafta hiç bir dersi kaçırmayın ! İlk hafta okulun en önemli haftasıdır. Hoca derste neler işleneceğinin özetini geçer, sitesinin adresini verir, vize ve final sınavlarının tarihlerini söyler, kaynak kitaplar tavsiye eder, ödev-quiz olup olmadığını varsa notu nasıl etkilediğini anlatır, yoklama alıp almadığını söyler. Olur da kaçırırsanız direkt hocaya sormanız daha iyi olacaktır. Fakat git arkadaşlarından öğren cevabını almanız oldukça olasıdır.
  • Hocaların sitelerini takip edin. Hocalar genelde sınıfı bu konuda uyarırlar "Sitemi takip edin, şu sıklıkta bakın" diyerek. Çünkü ödevler, duyurular, notlar siteden açıklanır. Eğer siteyi kontrol etmeyi unutup bir ödevden haberiniz olmazsa o ödevden sıfır alırsınız. Bu önemlidir çünkü bazı derslerde yönetmelik gereği bir ödevi bile teslim etmezseniz o dersten otomatik olarak kalırsınız.
  • Devamsızlığınızı takip edin ! İTÜ yönetmeliğince %70 devam zorunluluğu vardır. Bu da hiç bir dersi tatile denk gelmeyen bir derste en fazla 4 gün dersi kaçırabilirsiniz demek oluyor. Herhangi bir hafta tatile denk gelirse bu süre yuvarlanarak 3 güne düşüyor. Fakat her hoca bu yönetmeliği uygun bulmuyor. Koca koca insanları sınıfta zorla tutamayız diyorlar ve yoklama almıyorlar. Bu derslerde sadece ilk derse ve sınavlara gidebilirsiniz. Ben kimya101 hocamı dönem boyu 2 kez görmüştüm mesela. Bunu da ilk hafta öğrenebilirsiniz.
  • İleride yükseltirim diye bir şey yok! İlk dönemlerde ortalamanızı yükseltemiyorsanız sonraki dönemlerde yükseltmeniz çok zor çünkü ilk dönem derslerinde çalışmadan geçtiğiniz dersler varken sonraki dönemlerde gece gündüz çalışıp kaldığınız dersler olacak. Yükseltemezsiniz demiyorum fakat ileri dönemlerde ortalamanızı yükseltmek için her gün saatlerce ders çalışmanız gerekli. Hazır dersler kolayken yüksek tutun ortalamayı.
  • Ortalamayı ne için istediğinize karar verin ! Ortalama iki işinize yarar birincisi 3.0 veya üzeri bir ortalama yüksek lisans şansınızı arttırır. Bunu daha da ilerletip doktora yaparak akademisyen olabilirsiniz. Bunun haricinde ortalamanızı 2.5 ve üzerinde tutarsanız Erasmus (Yurtdışı öğrenci değişim programı) 'a başvurabilirsiniz. Orada gider güzel güzel gezer ortalamayı düşürür gelirsiniz. Erasmus'a giden öğrencilerin tamamına yakını yurtdışı görmek ve oraları gezmek amacıyla gidiyorlar ki gayet mantıklı. Bunların haricinde mezun olunca iyi bir iş ortalamaya bakmıyor. Sizin ne kadar bilgili olduğunuza bakıyor. Şirketlerin bunları test etmek için güzel yöntemleri var hiç merak etmeyin. Bunun haricinde şans ve mesleki bağlantılar önemli iyi bir iş bulabilmek için.
  • Stajlar tamamen tanıdık ve çevreye bakar. Tamamlamanız gereken zorunlu staj miktarını öğrenin ve okuldaki laboratuvarlarda veya hocaların yanında yazın çalışıp staj yapabileceğinizi unutmayın. Bunun haricinde sitelerdeki formları da doldurun tabi ama onlardan çok eşe, dosta sorun kesinlikle çok daha garantili ve etkili bir yol.

Şimdilik bu kadar aklıma gelenler oldukça ekleyeceğim. Kalın salıcakla.

Captain out !