21 Haziran 2011 Salı

Tercih Yapmadan Seçeneklerinizin Hepsini Gözden Geçirin !

Melabalar,

                                                           Umarım okumaya üşenmezsiniz

Ben kendim Fen Lisesi mezunuyum. İTÜ'de okuyorum. Şu andaki aklım olsa başka bir şey seçerdim dediğim oluyor bazen. Bunun en büyük sebebi seçeneklerimin farkında olmamamdı. Kaçınız bir "Satış Mühendisi"nin ne yaptığını biliyor mesela ? Sanki çok sözü edilen meslekler ana, sağlam mesleklermiş diğerleri yan meslekler daha az kaliteli şeylermiş gibi geliyor değil mi ? Bunu tamamen silin kafanızdan.

Öncelikle en çok doktorlar kazanır diye bir şey yok ! En çok kafasını en iyi kullanan kazanır. Fen lisesinden ya doktor ya mühendis çıkar diye bir şey yok ! Fen lisesinden çıkıp avukat da olabilirsiniz. Tamamen sizin istemenize bağlı fakat bunu seçerken hep şu kuşku kalacaktır içinizde: madem avukat olacaktım niye Fen lisesine geldim ? Madem mühendis olacaktım niye Anadolu Öğretmen lisesine geldim ? Bu düşüncelerden tamamen kurtulun. Liseye girerken aklınızda tek bir şey vardı: Puanı yüksek olan yer daha iyidir. Aileleri çok bilinçli olanlara bir şey demiyorum yönlendirmeleri konusunda fakat birçoğunuzun babası ya da annesi sormuştur : Şimdi Fen lisesi mi daha iyi oluyor, Anadolu lisesi mi ? Size değilse bile başkasına. Bu yönlendirmeyle girdiğiniz okul sayesinde bir yola başkoyduğunuzu hissediyorsunuz muhtemelen. Bundan kurtulun. Bu okulu seçerken daha çocuktunuz. Oyun oynamayı seviyordunuz, kariyer planlamayı değil. Avukatlık sizin için çok daha iyi bir meslek olabilir belki de o kadar konuşmayı yeni insanlarla tanışmayı seviyorsunuz ki sizden çok iyi pazarlama müdürü olur.

Hiç bir zaman kariyerinizi bir şey olacağım ve orada kalacağım olarak düşünmeyin. Satış elemanı olursunuz. Sonra zamanla pazarlamada çalışırsınız. Sonra oradan ilerler pazarlama müdürü olursunuz. Oradan belki şirketin hissedarı olur iş adamı haline gelirsiniz. Belki satış elemanı olmaktan sıkılırsınız, çok yorucu olduğuna karar verirsiniz. Gidersiniz dil kursunda 2 yeni dil öğrenirsiniz. Tercümanlığa başlarsınız. Yurtdışında kongrelerde lüks otellerde konaklar günde 3-4 saat çalışırsınız. Üniversitede fark ediyorsunuz ki seçenekleriniz sınırsız ! Çoğunuzun aklındaki düşünce "bir yerde" çalışırım, yani eleman olarak. Biliyor musunuz peki eleman olunca sabah 7'de evden çıkacaksınız ve akşam 6-7 ye kadar yani yaklaşık 12 saat boyunca iş yapacaksınız. Bunu haftanın 5-6 günü Yılın 300 günü (haftasonları ve tatiller) yapacaksınız ara vermeden. Sadece parası için bile dayanamazsınız buna emin olun. Bunun için herkes bas bas bağırıyor mesleğinizi seveceğiniz bir konuda seçin ! Hobinizi mesleğe çevirin. Bilgisayar oyunları oynamayı mı seviyorsunuz ? Oyun sektörü çok gelişmiş durumda. Oyunları deneyen bir "Game tester" olabilirsiniz veya bir oyunun marketing bölümünde yer alıp büyük oyun fuarlarında çalışabilirsiniz. Kışı hiç sevmiyor musunuz ? Yazlık bir yerde otelciliğe başlayabilirsiniz. Belki dalış hocası olursunuz kim bilir ? Bilimsel amaçlı keşif dalışlarına katılırsınız bazen. Kısacası hiç bir meslek sıkıcı değildir sadece size uygunluğu tartışılır.

Mesleğinizi seçmek için başka bir tavsiyem de o mesleği yapan birden fazla kişiyle konuşun. İnternetten aradığınızda çoğu meslek için: analitik düşünme, disiplin, yüksek sosyal beceri... Bu ne !? Zatan konu hakkında bilgisi olmayan birine sadece soyut bilgiler vererek daha da bulandırıyorsun. İşi yapan bilir arkadaş ! Ama dediğim gibi işi yapan kişi de kendine uygun olmayan bir iş seçmiş olabilir. Bu yüzden birden fazla kişiyle konuşmalısınız.

Para konusu... Akıllarda soru işareti var tabi: peki ya para ? Maaş ? Aç kalmayalım sonra. Merak etmeyin. Dediğim gibi kafanızı kullandığınız sürece hiç bir zaman para sıkıntınız olmaz ve paranızı katlarsınız. İşinizi geliştirmeye bakın. Sizin işiniz nerelerde değerlidir. Mısır'da dalgıç çok iş yapamaz ama Antarktika'da da bilgisayar mühendisi çok iş yapamaz. İşinizi nasıl geliştireceğinize bakın. Fikir üretin. Para kazandıran şey iştir fakat servetler iyi fikirlerden doğar. Kimse düzenli maaşla çalışarak zengin olamaz.

Bir başka konu da şu ki kendinizi sınırlamayın. Ben bilgisayar mühendisi olduktan sonra diğer her alana kapanacağım diye bir şey yok. Bilgisayar mühendisi olup bir yandan gitar çalıp müzikle ilgilenebilirsiniz. Bir gün sıkılıp bilgisayarı bırakıp müziğe başlarsınız belki de. Asla mesleğimi seçince başka tüm alanlardan soyutlanacağım diye düşünmeyin. Sizi tutan bir şey olmayacak.

Peki madem bu kadar rahatız meslek konusunda, her sektöre geçebiliyoruz, her istediğimiz olabiliyoruz neden bu kadar önemli üniversite ve bölüm seçmek ? Çünkü birincisi bu size büyük hız kazandıracak. Bölümünüzle istediğiniz meslek uyuşursa üniversite bitince mesleğinizde sıfır olmayacaksınız. İkincisi üniversitede en az 2 yılınız geçecek.Bu kısa bir süre değil ve bu süreyi sıkıldığınız, anlamadığınız veya sevmediğiniz derslerle ödevlerle kendinize zehir etmenizin anlamı yok.

Kısacası bir yol ayrımı bu bölüm seçimi. Bunu yaparken bütün geçmişinizi, eğitiminizi, çevrenizi, ailenizi hatta sizi okutmak için gece gündüz çalışan babanızı, annenizi bile aklınızdan çıkartın. Bu karar sadece sizi etkileyecek. Diğer herkes zamanla susacak, unutacak, bitti gitti diyecek fakat siz bu kararın sonucunu yıllarca taşıyacaksınız. Sadece kendinizi analiz edin. Kendinizi tanıyın. Neleri seversiniz ve sevmezsiniz. Ondan sonra meslekleri elemek kalıyor geriye.

Çok yazdım yine tutamadım kendimi.

Captain out !